U Pančevu je danas održan završni Simpozijum projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji” U Pančevu je danas održan završni Simpozijum projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji” Grad Pančevo

Završni simpozijum u okviru JICA programa u oblasti zaštite životne sredine

  • Objavljeno u
  • Autor  Grad Pančevo

U Pančevu je danas održan završni Simpozijum projekta „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci u Srbiji” koji je sprovoden zahvaljujući sporazumu koji su potpisale japanska Agencija za međunarodnu saradnju (JICA), Hemijski fakultet u Beogradu, Udruženje za unapređenje životne sredine iz Hjoga i Grad Pančevo.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva je podsetio da je osnovni motiv grada Pančeva da se uključi u projekat „Podizanje kapaciteta za analizu i mere smanjenja dugotrajnih organskih zagadjujućih supstanci u Srbiji”, bio da se utvrdi kvalitet poljoprivrednog zemljišta i bezbednost kultura koje se uzgajaju na toj zemlji.

 

0a pavlov jica simpo

 

Poljoprivreda je strateški resurs razvoja Pančeva. Poljoprivreda predstavlja fundament razvoja Pančeva i shodno tome bilo je važno ustanoviti kvalitet poljoprivrednog zemljišta. Mi smo kroz ovaj projekat na 29 lokacija uzeli uzorke i da su te analize pokazale da su vrednosti ispod remedijalnih vrednosti, kazao je Pavlov.

Katarina Banjai, članica Gradskog veća za ekologiju i održivi razvoj rekla je da se nada da je ovo samo prvi korak naše zajedničke saradnje i da će biti prilika i za dalju saradnju.

 

0 katarina banjai simpo

 

Tokom projekta urađena su istraživanja zemljišta i životne sredine i na taj način Pančevo je uzelo učešća u sprovođenju akcionog plana Stokholmske konvencije, kazala je Katarina Banjai.

Projekat je realizovan u saradnji Grada Pančeva i Hemijskog fakulteta u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Japanske agencije za međunarodnu saradnju. Do sada je u mreži srpskih i japanskih istraživača vršeno obučavanje i razmena stručnjaka u ovoj oblasti, a potom i analiza poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Pančeva, odnosno praćenje dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci, tzv. POPs materija.

 

0 japanac takeshi nakano

 

Prvi zahtev je bio da se proveri bezbednost poljoprivrednih proizvoda na osnovu monitoringa zemljišta. Provereno je i utvrđeno da su ti proizvodi u ovom regionu bezbedni, ocenio je Takeši Nakano sa Univerziteta Osaka.

Prof.dr Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu rekao je da su kroz projekat imali transfer znanja.

 

0 ivan grzetic institut

 

Odnosi se na edukaciju i transfer tehnologije. Tu smo bili srećni, Japan kao jedna od najrazvijenijih zemalja sveta, za koju znamo da je vodeća zemlja kada je u pitanju zaštita životne sredine, je uložio energiju, vreme, novac i ljude da dođu u Srbiju i da prenesu svoja iskustva, rekao je prof. dr Ivan Gržetić.

Svi učesnici ovog projekta izrazili su nadu da će biti nastavljen i u drugoj fazi uz priključenje novih partnera.

 

0 naziv simpoz jica

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...