Jelku s busenom možete kupiti do 31. decembra Jelku s busenom možete kupiti do 31. decembra Z.M./arhiva

U Pančevu je u toku prodaja novogodišnjih jelki s busenom

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Na Zelenoj pijaci u Pančevu, u objektu JKP-a „Zelenilo”, počela je prodaja novogodišnjih jelki s busenom. Prodaja će trajati do 31. decembra. Jelku s busenom, u zavisnosti od veličine, možete kupiti za novčane iznose od 1.300 do 2.500 dinara, a saksije se prodaju po ceni od 800 dinara.

Ženja Marinković, pejzažni arhitekta u JKP „Zelenilo“ kaže da je cilj ove akcije da se jelke u što većem broju očuvaju i posle Nove godine zasade negde na zelenim javnim površinama.

Nakon praznika, građani koji nemaju mogućnost da jelke posade u svojim dvorištima ili na nekom drugom mestu, mogu da je vrate u „Zelenilo“ ili u prodavnicu na pijaci. Te jelke će biti posađene na nekoj od javnih zelenih površina. Inače, cene zavise od visine same jelke. Jelke do 1,5 metara koštaju 1.300 dinara, od metar i po do 2 metra koštaju 1.800 dinara i od dva do dva i po metra koštaju 2.500 dinara. To su cene bez saksija. Saksije ove velike koštaju 800 dinara. Ljudi naravno mogu da kupe jelke bez saksija, ukoliko imaju neke svoje posude u koje mogu da zasade jelku, kaže Marinković.

Ženja Marinković kaže da bi idealno bilo da novogodišnju jelku držimo na terasi ili ispred ulaznih vrata, jer će tako ostati neoštećena. Ukoliko se drži u kući trebalo bi da budu ispoštovana pojedina pravila kako bi se jelka očuvala. U suprotnom se neće primiti.

Da bismo očuvali jelku mora se redovno zalivati. Zato se prodaje sa busenom i zato je potrebna saksija ili neka posuda. Bilo bi dobro i orošavanje, mada je ono često teško izvodljivo zbog ukrasa i lampica. Ako želimo što duže da sačuvamo jelku, bilo bi dobro voditi računa da lampice ne budu uključene neprestano, jer greju jelku. Takođe, ne bi bilo dobro da jelka stoji baš blizu nekog izvora toplote, kao što su peći ili radijatori. Potrebno je češće vetriti prostorije kako bi jelka preživela tih nekoliko nedelja praznika i kasnije mogla da se ponovo zasadi, objasnila je Ženja Marinković.

Ukoliko rešite da jelku posadite u dvorištu ne držite je do proleća u kući, već je što pre iznesite u hodnik, na terasu ili u baštu. Već u martu ona će biti spremna za sadnju, a u toku prve godine nakon sadnje potrebno joj je i zalivanje.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...