Kesice s larvicidom dobiće svako domaćinstvo, ili ih može preuzeti u svojoj mesnoj zajednici Kesice s larvicidom dobiće svako domaćinstvo, ili ih može preuzeti u svojoj mesnoj zajednici S.M.

Na celoj teritoriji Pančeva počela je podela larvicida domaćinstvima

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Na teritoriji Pančeva i svih devet naseljenih mesta počela je akcija podele besplatnih pakovanja larvicida za suzbijanje komaraca u domaćinstvima.

Iako se organizuje suzbijanje komaraca prskanjem javnih površina, kako bi se što bolje i brže rešili komaraca neophodna je saradnja i od strane građana. Ubacivanjem preparata za subijanje komaraca u septičke jame i šahte, koji je za građane besplatan, sprečava se razvoj komaraca.

Katarina Banjai, članica gradskog veća za ekologiju kaže da će sredstvo za subijanje komaraca u narednih mesec dana biti uručeno svim domaćinstvima u gradu i selima, a određena količina biće u prostorijama mesnih zajednica kako bi ih preuzeli građani koji možda nisu bili kod kuće u trenutku podele ovog sredstva.

 

katarina banjai clanica gradskog veca za ekologiju

 

Grad Pančevo je jedna od retkih lokalnih samouprava koja već četvrtu godinu za redom deli besplatno kesice sa larvicidom domaćinstvima koja imaju septičke jame. Naime, septičke jame i otvoreni kanali su idealna mesta za razvoj takozvanih kućnih formi komaraca koji čine 95% brojnosti ukupne populacije komaraca na našoj teritoriji. S obzirom da smo kesice s larvicidom delili i prethodnih godina i uvideli da se pomoću njih smanjila brojnost komaraca, mi nastavljamo ovu akciju i počeli smo od Jabuke, a biće obuhvaćena sva naseljena mesta i grad, objasnila je Katarina Banjai.

 

urucivanje larvicida u jabuci

 

Ružica Ristić, stanovnica Jabuke živi pored Tamiša.

Ovde pored Tamiša ima jako puno komaraca. Koristila sam preparat prethodnih godina i vidim da je efikasno. U septičku jamu bacim kasecu, imam je na sred dvorišta i vidim da je dosta dobro. Zadovoljna sam što smo i sad dobili novu količinu larvicida, pa se nadam da ćemo preko leta imati manje komaraca, kaže Ružica Ristić.

Razvoj komaraca je vezan za vodu, a posebno vodu koja je zagađena, tako da je veoma važno da kesicu koju građani dobiju ubace u septičku jamu, stajaću vodu (baru, kantu, bure za zalivanje, i slično) ili kanal koji se nalazi u njihovom dvorištu ili ispred kuće. Neophodno je, samo, da se pridržavaju uputstva koje dobiju uz vrećicu preparata i navedenih mera predostrožnosti.

 

kesica larvicida za komarce

 

Ovu akciju već četiri godine sprovodi Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Pančeva.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...