Uređivanje Bačkotopolskog jezera Uređivanje Bačkotopolskog jezera Opština Bačka Topola

Uređenija Bačka Topola zahvaljujući javnim radovima

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Opština Bačka Topola je poverila JP „Komgrad“ realizaciju projekta javnih radova na svojoj teritoriji.

Projekat javnih radova je sproveden sa ciljem zapošljavanja teže zapošljivih nezaposlenih lica, a u interesu održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, kao i održavanja zaštite životne sredine.

U okviru javnih radova u 2018. godini, od aprila do novembra, angažovano je 17 lica koji su u trajanju od sedam meseci radili na pet lokacija u opštini, a shodno procenama na terenu i potrebama i mogućnostima, spisak lokacija se proširivao.

Tako su Manifestacioni trg, opštinski centralni park, Bačkotopolsko jezero, prostor oko fontane, kod Biblioteke „Eržebet Juhas“ i sam centar opštine, tokom letnjeg perioda bili uređeni i kao takvi postali pogodniji za okupljanje građana Bačke Topole.

Površine koje nema ko da održava, kao što su Jevrejsko groblje i groblje Kočićevo, održavali su zaposleni putem javnih radova. Radnici su bili angažovani i za vreme održavanja opštinskih manifestacija, a njihova pomoć u vidu fizičkih poslova i poslova na obezbeđenju ljudi i materijalnih dobara su bili od velikog značaja za Opštinu Bačka Topola.

Planom aktivnosti javnih radova bilo je obuhvaćeno 17 hektara površina u Bačkoj Topoli. Najčešći poslovi koji su predviđeni javnim radovima bili su košenje trave na teritoriji opštine, održavanje cvetnih dekoracija u žardinjerama, kao i njihovo zalivanje na banderama, orezivanje grana koje ometaju odvijanje saobraćaja na biciklističkoj i pešačkoj stazi, kao i ispred javnih ustanova, a koje se mogu dohvatiti teleskopskom testerom.

Radilo se i na održavanju šetališta i obale jezera, održavanju komunalne higijene zbog prometnosti u letnjem periodu. Košenje obale i trim staze, izvlačenje i sakupljanje mahovine iz jezera, održavanje igrališta i molova, farbanje drvenarije (rekvizita na igralištu, klupa, molova...), obeležavanje parking prostora i uređenje odbojkaškog terena.

U okviru javnih radova realizovano je čišćenje i održavanje trotoara u Ulici Maršala Tita između Muzeja i Vojvođanske banke, kao i samog Trga, odnosno staze, sadnja i zalivanje cveća, orezivanje ruža i zalivanje celog prostora.

Posebna pažnja bila je posvećena održavanju prohodnosti pešačke staze u opštinskom centralnom parku, uklanjanju suvih grana, koje smetaju na putu, kao i sakupljanje otpada, vodeći pri tome računa da je navedeno područje pod zaštitom države, pa shodno tome i aktivnosti na navedenoj lokaciji bile su pod strogom kontrolom nadležnih službi.

U saradnji s Mesnom zajednicom „Bačka Topola“, a po potrebi, na teritoriji opštine su se menjale klupe i dotrajale kante za sakupljanje otpada.

Za realizaciju javnih radova opština Bačka Topola je izdvojila oko 6,5 miliona dinara, koliko je bilo potrebno za isplaćivanje mesečne zarade angažovanih lica u ugovorenom predviđenom periodu april-novembar 2018. godine.

 

0 potpis ispod teksta o podrsci na konkursu za informisanje

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...