Forumu koji je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča prisustvovalo je oko 250 gostiju iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja. Forumu koji je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča prisustvovalo je oko 250 gostiju iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja. COPS

Selenča: Organska proizvodnja u Srbiji po evropskim standardima

  • Objavljeno u
  • Autor  PR saopštenje

Sistem sertifikacije i kontrole organske hrane u Srbiji u skladu je sa sistemom propisanim regulativom EU, što potrošačima u našoj zemlji garantuje kvalitet i sigurnost da su organski proizvodi proizvedeni po najstrožim kriterijumima i standardima, poručeno je sa jučerašnjeg 12. Međunarodnog foruma organske proizvodnje u Selenči.

Forumu koji je organizovao Centar za organsku proizvodnju Selenča (COPS), uz podršku Vlade AP Vojvodine, a u suorganizaciji Poljoprivrednog Univerziteta u Nitri (Slovačka), Evropske preduzetničke mreže Srbije, Višegradskog fonda i Interreg IPA CBC Programa Hrvatska-Srbija, prisustvovalo je oko 250 gostiju iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja.

Pored domaćih i inostranih organskih proizvođača i prerađivača, u ovom, najvećem stručnom skupu u regionu, čija je centralna tema bila “Sertifikacija u organskoj proizvodnji“ učestvovali su i predstavnici nacionalnih, pokrajinskih i lokalnih institucija, predstavnici obrazovnih ustanova u zemlji i regionu, srodni klasteri i udruženja.

U Srbiji je, prema prošlogodišnjim podacima, pod organskim površinama 13.423 hektara. Vojvodina je vodeći region u ovoj proizvodnji – u 2015. imala je 10.163 hektara, a povećava se i broj parcela, kao i obim stočarske organske proizvodnje, izjavio je pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Marko Rovčanin.

On je naglasio da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u 2018. napravio značajan iskorak u subvencionisanju ove proizvodnje – povećan je procenat sufinansiranja, a namenska konkursna linija inovirana je podrškom za nabavku priključne mehanizacije. Za sufinansiranje troškova kontrole i sertifikacije, te nabavku priključne mehanizacije iz pokrajinskog bužeta dato je 10 miliona dinara, a podrška iznosi 80 odsto.

Organski proizvođači u Vojvodini mogu da ostvare i podsticajna sredstva i po osnovu drugih konkursnih linija, kao što je nabavka sistema za navodnjavanje, plastenika, opreme za stočarsku proizvodnju, protivgradnih mreža. Za te investicije mogu da dobiju povraćaj i do 70 odsto, kazao je Rovčanin.

Međunarodnim poslovnim susretima AgroOrganic B2B 2018, održanim u okviru Foruma prisustvovalo je oko 60 učesnika iz devet zemalja. Poslovni sastanci, organizovani u saradnji sa Evropskom preduzetničkom mrežom i Organik mrežom, imali su za cilj da dodatno pomognu preduzećima da lakše i brže dođu do domaćih i ino-partnera i uspešnije plasiraju organske proizvode na tržište.

Kako bi se doprinelo jačanju nauke i prakse u organskoj proizvodnji COPS je potpisao sporazum o saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. COPS i Zavod će zajedničkim aktivnostima moći efikasnije da utiču na jačanje kapaciteta za naučno-istraživačku i razvojnu delatnost, transfer znanja ka organskim proizvođačima i onima koji žele da započnu takvu proizvodnju.

Tradicionalno, održan je i festival tradicionalno proizvedene hrane, ovog puta organizovan partnerski sa KUD-om Branko T. Radičević iz Bečeja, u saradnji sa Fondacijom 021 Novi Sad, koji implementiraju projekat „Čuvarkuća“.

Uručene novinarske nagrade „Selenča organik“ 

Centar za organsku proizvodnju Selenča uručio je po drugi put novinarsku nagradu „Selenča organik“. Za najbolji prilog u oblasti eketronskih medija – TV prilog – dodeljene se tri ravnopravne nagrade: Milošu B. Pajiću, Agro TV Srbija, emisija “Može bolje”, Slaviši Dabižljeviću, Novosadska TV, emisija “Otkos” i Sonji Balaban, RTV, emisija “Agromozaik”. Za najbolji prilog u oblasti internet medija nagrada je dodeljena Violeti Jovanov Peštanac, Ekološki veb portal “Zeleni minuti”, za prilog “Gde su potencijali za razvoj organske proizvodnje u Srbiji”.

Zahvalnice za saradnju sa COPS-om i promovisanje organske proizvodnje u medijima, uz uvažavanje visokih standarda novinarske profesije, dobili su:
-urednik fotografije u listu „Poljoprivrednik“ Goran Mulić
-novinar i član Odbora za selo SANU Branislav Gulan
-portal Autonomija Nezavisnog društva novinara Vojvodine
-novinarka i urednica portala “Poljosfera” Aleksandra Mihajlović
-novinarka i urednica portala “Domaćinska kuća” Svetlana Kovačević

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...