Deca pevaju himnu "Bože pravde" - Iskončići Deca pevaju himnu "Bože pravde" - Iskončići Sandra Iršević

Pojci oduševili Subotičane

  • Objavljeno u
  • Autor  Sandra Iršević

U predivnom ambijenti na Letnjoj pozornici na Paliću sastav Akapela “Srbski pravoslavni pojci” održali su spektakulatni koncert 18. juna.

Okruženi zelenilom i predivnom prirodom gde se stapa zelenilo sa ambijentom srednjevekovne građevine ukombinovan sa nošnjom i scenskim nastupom akapelo sastava, odavao je nesvakidašnji sklad i posebnu draž, i na veličanstven način dočarao doba opevano u pojanju.

Publika je uživala u koncertu za pamćenje i pevala tradicionalne srpske pesme poput „Marijo slavna“, „Mi smo deca neba“, „Pećka kandila“, „Crven cvete“, „Vila sa Košara“, „Suza Kosova“, „Ja u bašti“, „Kaleš bre Anđo“ i mnoge druge, dok je pesma „Sa Kosova zora sviće“ podigla publiku i na noge.

 

srbski pravoslavni pojci1

 

Pored toga, izvedena je ženska koračnica, kao i drugi crkveni napevi iz 15. veka u okviru koncerta pod nazivom ,,Duh starih vremena“.
Koncert je započet himnom Srbije “Bože pravde” koju su izvela deca iz osnovnih škola Subotice koja su bila deo projekta “Čuvajmo svoje nasleđe” i prethodnih mesec dana učili o muzičkoj tradiciji našeg naroda.

Pre početka koncerta, vođa “Pojaca” Marko Kačarević zamolio je sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast Aleksi Dimitrovu (10) koji je tragično nastradao dok je bio na ekskurziji na Divčibarima sa školom.

 

gradonacelnik Bogdan Laban priznanje

 

Prethodnih mesec dana družili smo se sa decom iz subotičkih osnovnih škola i koristim priliku da se zahvalim direktorima i nastavnicima koji su nam pružili podršku u očuvanju srpske tradicije. S obzirom da smo “Srbski pravoslavni pojci” i dolazimo iz Beograda pod blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja, kako svi imaju neka svoja odlikovanja tako imamo i mi. Odlučili smo da uručimo Blagodarje gradonačelniku Subotice, gospodinu Bogdanu Labanu za svoju nesebičnu ljubav kako prema nama mladima, tako i prema očuvanju srpske tradicionalne muzike, rekao je vođa “Pojaca” Marko Kačarević u toku koncerta.

 

gradonacelnik Bogdan Laban priznanje2

 

Blagodarje - posebna povelja zahvalnosti na podršci u očuvanju srpske tradicionalne muzike i tradicije uopšte uručena je i sekretarki Sekretarijata za društvene delatnosti, Jasmini Stevanović.

Srbski pravoslavni pojci nam pokazuju kako se čuva nasleđe, jer svi se mi ponaosob razlikujemo, ali ono što je za nas sve zajedničko je i isto je pravoslavna vera. Kao što Marija malo pre reče: bez vere, jezika i istorije narodi nismo, kazala je sekretarka Sekreterijata za društvene delatnosti, Jasmina Stevanović.

Ljubitelji "a kapela“ po drugi put u Subotici su uživali u zvucima tradicionalne pesme srpskog naroda u izvedbi Srbskih pravoslavnih pojaca.

 

publika

 


“Srbski pravoslavni pojci” iz Beograda bave se očuvanjem srpske tradicionalne muzike i prvi put u Subotici nastupali su prošle godine u Velikoj većnici Gradske kuće kada su održali koncert.

Mi smo čuvari srpske tradicionalne muzike i koncert se sastojao iz tri bloka: duhovne, nacionalne i etno muzike. Pošto smo prošle godine nastupili uz pomoć i podršku grupe „Iskon“, odlučili smo da ih ove godine mi ugostimo, rekao je Kačarević i pozvao subotičku grupu „Iskon-etno“ da izvede nekoliko numera.

Inače, “Srbski pravoslavni pojci” su osnovani 2011. godine, od 2013. zvanično po blagoslovu patrijarha Irineja izvode tri vrste srpske tradicionalne muzike: nacionalnu, etno i duhovnu muziku.

 

0 potpis ispod teksta za Suboticu

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...