U utorak, 22. marta, povodom Svetskog dana voda, biće gosti Mesne zajednice Omoljica, sa ciljem obilaska Ponjavice i podsećanja na značaj očuvanja ovog Parka prirode U utorak, 22. marta, povodom Svetskog dana voda, biće gosti Mesne zajednice Omoljica, sa ciljem obilaska Ponjavice i podsećanja na značaj očuvanja ovog Parka prirode

Edukativno-ekološka poseta Omoljici i Ivanovu Istaknut

  • Objavljeno u
  • Autor  Z.M.

Predstavnici Gradske uprave grada Pančeva, Vladimir Delja, član Veća za ekologiju, predstavnici javno-komunalnih preduzeća Zelenilo i Higijena i uredništvo Redakcije časopisa "Ekopedija", povodom ekološki značajnih datuma upriličiće dve ekološko-edukativne posete Omoljici i Ivanovu.

U utorak, 22. marta, povodom Svetskog dana voda, biće gosti Mesne zajednice Omoljica, sa ciljem obilaska Ponjavice i podsećanja na značaj očuvanja ovog Parka prirode, a već sutradan, u sredu, 23. marta, povodom Svetskog dana meteorologije, posetiće MZ Ivanovo kako bi podržali konačno rešavanje odlaganja komunalnog otpada u ovom naseljenom mestu.

Plan prve posete podrazumeva obilazak Ponjavice, gde bi prisutne goste, kao i stanovnike Omoljice i članove Ekološke sekcije OŠ ”Dositej Obradović” iz Omoljice, pozdravio Đura Topalović, direktor JKP Omoljica i član Saveta MZ Omoljica, a potom bi o značaju Ponjavice, njenom odgovornijem očuvanju i revitalizaciji, govorio Vladimir Delja, član Gradskog veća zadužen za ekologiju.

U Ivanovu će domaćini biti Joška Duduj, predsednik tamošnje Mesne zajednice i Marko Čokan, koordinator, a govoriće se o važnosti izmeštanja divljih deponija i o konačnom početku redovnog odnošenja smeća na Novu deponiju na Dolovačkom putu. Biće ovo prilika i za prolećno ulepšavanje školskih dvorišta i dvorišta mesnih zajednica Omoljica i Ivanovo, zahvaljujući poklonu JKP ”Zelenilo” iz Pančeva koje će obezbediti rasade cveća, kao i postavljanju novih stubnih kanti za smeće koje povodom ovih značajnih datuma Omoljici i Ivanovu poklanja v.d. direktora Aleksandar Stevanović u ime JKP ”Higijena” iz Pančeva.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine će članove Ekološke sekcije OŠ ”Dositej Obradović” iz Omoljice i OŠ ”Moša Pijade” iz Ivanova obradovati ”Ekobukvicom”, svojevrsnim ekološkim bukvarom autora Zorana Bukura.

O načinima očuvanja voda i pravilnom odlaganju otpada, najmlađima iz oba sela će poneku zanimljivost ispričati Gordana Vlajić, urednica ”Ekopedije”, periodičnog izdanja Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave Pančevo.

U slučaju lošeg vremena, umesto uz Ponjavicu, edukativno druženje će se održati u prostorijama MZ Omoljica, u Ulici Cara Dušana broj 2, a zainteresovani stanovnici Ivana dobrodošli su u prostorije MZ Ivanovo u Ulici Borisa Kidriča 9.

 

Ponjavica

 

Ko je zakonski staratelj Ponjavice?

Postupak zaštite Ponjavice je pokrenut 1991. od strane Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, kada je doneto Rešenje o zaštiti prirodnog dobra "Ponjavica", dok je Zavod za zaštitu prirode Srbije 1994. godine objavio eleborat "Predlog za zaštitu prirodnog dobra Ponjavica kao park prirode" kojim je ovo dobro kategorisalo u III kategoriju kao značajno prirodno dobro, na osnovu čega je Skupština Opštine Pančevo 1995. godine donela "Odluku o zaštiti parka prirode Ponjavica".
Sadašnji upravljač Parkom prirode "Ponjavica" je JKP ”Zelenilo” iz Pančeva koji je zadužen za revitalizaciju, sanaciju, restauraciju i predlog dalje zaštite Parka.

Kontakt

Adresa: Josifa Marinkovića 5
26000 Pančevo

Mobilni: +381 (0) 64 264 0055 

email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Pratite nas i putem...